In opdracht van Waternet heeft Aannemingsmaatschappij VOBI bv het Poldergemaal Kortenhoef vervangen. Het oude gemaal dateerde uit 1925 en voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen. De capaciteit moest verdubbeld worden naar 120m3/min en dit heeft Waternet doen besluiten dat er een geheel nieuw visvriendelijk vijzelgemaal moest komen.
Het gemaal bevindt zich in Nederhorst den Berg nabij de sluis en is ontworpen door SOOH architecten. De uitstraling van het gemaal symboliseert de pomprichting van het water in een karakteristieke, herkenbare en vertrouwde vorm.
Omdat de staalconstructie enkel rust op een tussenwand in het gemaal, op de 4 deurstijlen en op 1 enkele stijl aan de achterzijde, lijkt het door de glasstrook net of de bovenbouw zweeft boven de onderbouw.
Het vijzelgemaal is tweezijdig vispasseerbaar door het toepassen van visvriendelijke buisvijzels en een volautomatisch afsluitbare visretourleiding. Door het gebruik van deze visvriendelijke oplossing kunnen de vissen zich veilig en moeiteloos verplaatsen vanuit de polder naar de Vecht en vice versa.