In opdracht van het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft Aannemingsmaatschappij VOBI bv een 3 tal vijzelgemalen in- en om Rijpwetering geheel of gedeeltelijk vernieuwd:

In Oud Ade werd het bestaande gemaal Waterloospolder geheel gesloopt en vervangen door een stalen vijzelgemaal, afgesteund op 8 buispalen. Het gemaal staat letterlijk bij omwonenden in de achtertuin. Hierdoor was met name de aan- en afvoer van materialen een uitdaging. Zo moest bijvoorbeeld eerst het brugdek van een toegangsbrug worden vernieuwd voordat wij met een telescoopkraan toegang tot de locatie konden krijgen.

Voor de Drooggemaakte Hertogs-, Akkersloot- en Blijverspolder (Rijpwetering) werd eveneens het bestaande gemaal vervangen: ditmaal door een betonconstructie met daarin een vijzel. Door de beperkte breedte van de toegangsweg aldaar, is hier gekozen voor de aan- en afvoer van materiaal middels een zolderschuit.

Als laatste is het gemaal Blauwe Polder (ook in Rijpwetering) voorzien van een nieuwe bovenbouw en aandrijving. De bestaande onderbouw en vijzel konden hier na een grondige renovatie worden hergebruikt – wel werd nieuw hekwerk geplaatst en een gedeelte van de beschoeiing vervangen.

Bij alle drie de gemalen moest de functie van het bestaande gemaal tijdelijk worden overgenomen door een tijdelijke pompinstallatie, die via een ingenieus drijversysteem het water uit de polder naar de boezem pompte. Het Hoogheemraadschap van Rijnland had bij dit systeem de mogelijkheid real-time mee te kijken via een speciale website, in eigen beheer bij Aannemingsmaatschappij Vobi.

Voor de bovenbouw van de drie gemalen is een ontwerp van Aletta van Aalst uitgewerkt (zoals ook bij gemaal Hogeveensepolder 1 & 2), met als resultaat drie schitterende gemalen die weer een hele tijd mee kunnen!